Madrid, 18/5/2023

Una vintena de persones es concentrava aquest matí a les portes de IFEMA (la Fira de Mostres de Madrid) per a protestar contra la Fira Internacional de Seguretat i Defensa (FEINDEF), on s'exposen els més sofisticats artefactes per a matar i fer la guerra. La protesta havia estat organitzada per la Plataforma Desarma Madrid i secundada per organitzacions socials pacifistes i ecologistes. Les activistes s'havien col·locat en l'accés a la fira, mostrant pancartes amb els lemes: "La guerra comença aquí, parem-la aquí", "Senyors de la guerra, fora de Madrid” i portaven escuts de cartó en els quals havien pintat: “Stop venda d'armes”. La concentració pacífica ha estat interrompuda per la policia els ha agredit i tirat al sòl. Hi ha una persona ferida que ha estat traslladada a l'Hospital La Paz i un nombre fins i tot indeterminat de persones han estat retingudes i identificades a l'espera del seu possible traslladat a comissaria.

Aquesta fira d'armament compta amb un espai de 40.000 m2 en IFEMA, on amb més de 450 expositors, diferents empreses i fabricants d'armes podran vendre a les més de 100 delegacions estrangeres (integrades per empresaris, comerciants d'armes, militars d'alta graduació i representants de governs), la millor tecnologia bèl·lica actual made in Spain. FEINDEF està patrocinada pel Ministeri de Defensa i està orientada a generar oportunitats de negoci per a la indústria armamentística espanyola. Segons denuncien les organitzacions convocants, la fira promou la venda d'armes a països en conflicte i la violació dels drets humans.

Vídeo de la concentració gravat pel diari Público

L'acció de hui s'emmarca en un campanya de protestes convocada per la plataforma Desarma Madrid, formada en 2016 per a denunciar les fires d'armament i la creixent militarització social. En ella participen: l'Assemblea Antimilitarista, Iaioflautes, Dones de Negre, Alternatives Noviolentes, Ecologistes en Acció, l'Escola Popular de Prosperitat i BDS Madrid. Altres organitzacions com la coordinadora estatal Alternativa Antimilitarista-MOC, Greenpeace i CGT Zona Sud s'han sumat també a la protesta. Les organitzadores han manifestat als mitjans de comunicació: “No volem fires d'armes a la nostra ciutat i menys en un espai públic gestionat per l'Ajuntament i la Comunitat, com IFEMA”.

Desarma Madrid ha convocat una concentració per a demà divendres, 19 de maig, a les 19.00 hores a Madrid, en la Caserna general de l'Exèrcit, per a continuar denunciant que FEINDEF "promou la venda d'armes a països en conflicte de connivència amb els països occidentals".

Més informació: