Bilbao, 16/3/2024

Aquest matí, amb motiu de la junta anual d'accionistes del BBVA celebrada ahir, activistes d'Alternativa Antimilitarista-Moviment d'Objeció de Consciència (AA-MOC), procedents de Bilbao, Las Palmas, Madrid i València, han ruixat amb pintura vermella una seu del BBVA a Bilbao per a denunciar el suport d'aquest banc a la vulneració de drets del poble palestí i al finançament de les guerres.

Entre 2021 i 2023 el BBVA va finançar, amb més de mil milions d'euros, a empreses fabricadores d'armament que Israel utilitza actualment en la seua ofensiva contra Gaza. El BBVA també inverteix en projectes energètics, com la instal·lació de plaques solars, en territori ocupats per la força, la qual cosa implica la confiscació de terres i el desplaçament forçós de la població palestina, com es detalla en l'informe "La complicitat del sector financer espanyol en l'ocupació de Palestina".

Les activistes consideren una obscenitat que el BBVA, i una gran part del sistema financer espanyol, utilitze projectes aparentment respectuosos amb el medi ambient, per a fomentar la violació de drets humans en Palestina. Segons l'informe "Don’t Buy into Occupation Coalition" de 2020 a 2023, el BBVA va ocupar la posició número 11 en el finançament d'empreses israelianes en assentaments ocupats, invertint un total de 5.861 milions de dòlars.

D'altra banda, el rècord de beneficis reeixits pel BBVA en 2023 es deu, en gran manera, a les seues inversions en la indústria de la guerra i per això, estan tacats de sang. En els últims anys aquest banc ha destinat 5.400 milions d'euros a fer costat a la indústria armamentística, incloent fins i tot el finançament d'empreses vinculades a la fabricació d'armes nuclears.

La guerra és un crim contra la humanitat i les antimilitaristes ens comprometem a continuar advocant per la noviolencia i la desobediència civil contra la despesa militar, la indústria armamentística i les instal·lacions militars a les nostres ciutats.

 

 

Vídeo de l'acció

La guerra comença en el teu caixer. El BBVA es lucra amb la guerra i el genocidi.

Ni una persona, ni un euro per a la guerra!

No en el nostre nom! NO A LA GUERRA!