València, 25/4/2023

Ahir dilluns, dia festiu a València, a les 19.15 hores, unes huitanta persones es van concentrar en la plaça de la Verge, convocades per l'Assemblea Popular València contra les Guerres. L'objectiu de la concentració era, segons diuen les convocants, mantenir viva la denúncia de l'escalada bel·licista, i del creixent militarisme d'Europa, cada vegada més subordinada als interessos estatunidencs. També exigir el cessament immediat de totes les accions militars i l'inici d'una negociació entre Rússia i Ucraïna per a detenir la guerra.

L'Assemblea Popular València contra les Guerres agrupa vint-i-una organitzacions i col·lectius de la ciutat: associacions veïnals, sindicats, grups feministes, ecologistes, de solidaritat amb els països del Sud i les persones migrants, pacifistes i antimilitaristes. Es va constituir el maig de 2022 per a condemnar la invasió russa d'Ucraïna i vertebrar un moviment contra les guerres a la ciutat de València.

Les organitzacions convocants van denunciar l'agressió del govern rus en ordenar la invasió d'Ucraïna, però també les responsabilitats de les potències occidentals i de l'OTAN, que fa anys que alimenten polítiques expansionistes i de confrontació amb Rússia. També que la Unió Europea s'està convertint en un actor clau de l'escalada bèl·lica, enviant més armes a l'exèrcit ucraïnés i augmentat els pressupostos militars dels seus països membres, alhora que es descarta la via de la negociació i no se li dona l'impuls necessari a mesures eficaces per a afrontar l'emergència climàtica i les creixents desigualtats socials, que afecten a tota la humanitat.

Es dona la circumstància que també ahir, el SIPRI (Institut Internacional d'Estudis per a la Pau d'Estocolm) va fer públic el seu informe anual, en el qual queda patent que la despesa militar d'Europa va aconseguir el seu més alt nivell des de la Guerra Freda en 2022. Els països europeus van augmentar els seus pressupostos militars en un 13% de mitjana, respecte al 2021, l'increment més gran interanual en els últims trenta anys.

Les persones concentrades també van denunciar que, mentre els bancs, el complex militar industrial, els milmilionaris i les grans corporacions obtenen guanys extraordinaris amb la guerra, les poblacions empobrides del Sud Global pateixen crisis alimentàries, l'espoli de les seues matèries primeres, els desastres de les guerres i la gestió criminal del control de les seues fronteres per part dels països europeus. Aquesta última ha convertit el Mediterrani i les tanques de Ceuta i Melilla en infames cementeris.

Van recordar, al seu torn, que aquesta guerra se suma a la trentena de conflictes armats que pateix el món actualment i van manifestar que es neguen a acceptar que els conflictes s'aborden mitjançant el recurs a les bombes, la violència i les matances. Van reivindicar el lema: "La guerra és un crim contra la humanitat".

Van acabar l'acte amb un minut de silenci per les víctimes de totes les guerres, seguit d'una crida a totes les organitzacions ciutadanes, sindicats, moviments socials i a la gent corrent, per a vertebrar un moviment internacionalista per la pau, que detinga l'espiral bèl·lica.

Entre les accions immediates de l'Assemblea, contemplen el suport als desertors de la guerra a Rússia, Ucraïna i Bielorússia i la promoció de la campanya d'objecció fiscal a les despeses militars en l'Estat Espanyol.

 

Concentracions com la d'ahir es repetiran a València, el dia 24 de cada mes, mentre no cesse la guerra a Ucraïna.

Comunicat de premsa de l'APVCG.