València, 26/12/2023

Protesta contra l'exèrcit en Expojove en l'entrada de Fira València.

 

Aquest matí un grup de vint persones del Moviment d'Objecció de Consciència i de l'Assemblea Popular València Contra les Guerres, s'han concentrat a la porta principal de Fira València. Hui s'inaugurava Expojove. El motiu de la protesta era denunciar la presència de l'exèrcit en un espai destinat a la joventut i a la infància.

Amb els lemes “Desmilitaritzem l'educació!”, “La guerra no és un joc” i “Les armes no eduquen”, han mostrat, de manera visual i acústica, la seua oposició al fet que es mostren, en un espai públic, armes, vehicles i uniformes militars, com si es tractara d'una més de les opcions de diversió, per a la infància, o laboral, per a la joventut. També han repartit centenars de fullets entre les persones que feien cua esperant l'entrada al recinte firal.

La utilització d’Expojove com a aparador i promoció de l'exèrcit, la guàrdia civil i la policia, sempre ha estat resposta amb la protesta dels grups antimilitaristes de la ciutat de València. Enguany el govern municipal de PP i VOX ha ampliat l'espai destinat als expositors d'aquests cossos armats, en un intent de promocionar més encara els valors castrenses entre els i les joves i de justificar la violència de l'estat.

Les campanyes de reclutament de l'exèrcit, des de la fi de la conscripció en 2001 (gràcies a l'èxit de la insubmissió i l'objecció de consciència), busquen trobar mà d'obra militar entre la població més jove, sobretot entre aquella més vulnerable: amb baixa formació i amb poques possibilitats de trobar treball, en un mercat laboral precari i creixentment competitiu. L'exèrcit espanyol gasta entre 15 i 20 milions d'euros anuals en publicitat per al reclutament. Però els comptes no li ixen.

No obstant això, les persones joves no haurien d'oblidar que les possibilitats de trobar treball en el món civil, després de finalitzar la seua etapa militar, són més aviat escasses i que la seua estada en l'exèrcit tampoc no els proporciona una formació laboral equiparable a la dels estudis reglats.

A més el “treball” militar no és com qualsevol altre treball. La instrucció preparatòria per a manejar armes, aprendre a matar i fer la guerra està subjecta a l'adquisició de la condició de militar i al compliment del Codi Penal Militar. La desobediència, no complir ordres dels superiors o no seguir les ordenances militars no impliquen solament la possible pèrdua del “treball”, sinó que és un delicte que està penat amb anys de presó.

 

 

Perquè les armes no eduquen i l'exèrcit no és divertit: Fora l'exèrcit de Expojove!