Carlos Taibo: 
“No hi ha cap raó que justifique la intervenció russa a Ucraïna, però les potencies occidentals també tenen responsabilitats en la gestació d'aquesta guerra.”

València, 14/4/2023


Ahir, a la vesprada, va tindre lloc una conferència, impartida per Carlos Taibo, amb el títol «La cruïlla de la guerra a Ucraïna», en el CCCC (Centre del Carme Cultura Contemporània). Amb la sala Goerlich II plena i cadires en els corredors, més d'un centenar de persones van escoltar a Taibo. Després de desgranar les claus del conflicte en poc més d'una hora, es va obrir un col·loqui amb nombroses preguntes i intervencions del públic. La xarrada va acabar amb una crida a la mobilització popular per la pau i contra el militarisme. També a acollir i donar suport, tant als desertors russos, ucraïnesos i bielorussos, com als moviments civils que resisteixen i s'oposen a la guerra.

Carlos Taibo és autor de més de trenta llibres sobre política, economia, societat, cultura i relacions internacionals, fonamentalment en el marc geogràfic de l'Europa Central, Oriental i l'espai ex-soviètic. Sobre Ucraïna i la guerra ha escrit dos llibres recents: “Rusia frente a Ucraïna. Imperios, pueblos, energía” (Los Libros de la Catarata, 2014) i “En la estela de la guerra de Ucrania” (2022).

Per a Taibo, els discursos sobre la guerra estan dominats pel maniqueisme: qui no està amb mi, en plenitud, està amb l'enemic. Si un introdueix alguna crítica del que suposa l'OTAN, és un defensor de la Rússia putiniana. I si un critica agrament el que fa la Rússia putiniana, és un venut al món occidental. En els nostres mitjans de comunicació els discursos crítics amb la política de les potències occidentals han sigut proscrits. La Unió Europea, com fa des de la seua fundació, manifesta un seguidisme absolut a la política exterior dels Estats Units. 

Va donar un ràpid repàs a la història d'Ucraïna i Rússia, a l'esdevingut des de la dissolució de la Unió Soviètica en 1991, a les relacions entre tots dos països i d'aquests amb altres actors internacionals: els EUA, la Xina, la Unió Europea… Assistim a un panorama, divers i complex -va dir Taibo- el que ens indica que aquesta guerra no admet simplificacions ni discursos maniqueus.

Una negociació és l'única eixida viable: tots els actors implicats en la guerra estan amb l'aigua al coll. El problema és que Moscou i Kyiv estan molt prop de Varsòvia i Brussel·les, però massa lluny de Washington. El negoci de les empreses armamentístiques i energètiques (el fracking està sent rendible gràcies a l'alt preu dels hidrocarburs) està alimentant la guerra.

Per a les persones del carrer, detindre la guerra, parar el sofriment humà que causa, ha de ser la nostra màxima prioritat.